Välja varmvattenberedare
Hur stor varmvattenberedare behöver jag?
Det är ditt varmvattenbehov som styr valet. Är det bara för handtvätt och disk i sommartorpet (30 liter), tvåpersonershushåll som vill kunna duscha tätt efter varandra (60 liter) eller är ni en familj som vill kunna duscha ännu fler och tätare (100 liter)?
Komfort är en faktor. En mindre varmvattenberedare har en lägre energiförbrukning. Det är en annan faktor.
Hur kan jag få mer varmvatten än vad tanken innehåller?
Varmvattenberedaren är fabriksinställd på att värma vattnet upp till ca 63 °C.
Men med en monterad blandningsventil (tillbehör) så späs vattnet ut med kallvatten, och ger därför större volym blandat varmvatten, samtidigt som det förhindrar att du skållar dig.
Hur många duschar räcker det till?
Ett bra riktvärde är att många duschblandare har ett flöde på 10-12 liter per minut. En varmvattenberedare på 100 liter varmvatten skulle därmed räcka till ca 135 liter blandat varmvatten som därmed motsvarar cirka elva minuter dusch. Hur många duschar är det?
Hur lång tid tar det att värma upp varmvattenberedaren igen efter att den är tömd och slut på varmvatten?
Om varmvattenberedaren är kopplad med stickkontakt 230 V så tar det på en 100 liters-beredare lite mer än 3 timmar att värma upp den maximalt igen. Desto snabbare går det med en mindre beredare.
Jag behöver kunna fylla upp ett badkar med varmvatten. Vad ska jag välja?
Vill du ha så mycket varmvatten att du även kan fylla upp ett badkar så rekommenderas istället en större vattenvärmare, av typ modul 200 eller 300 liter, av fabrikat Metro Therm. Ju större badkar eller bubbelbad, desto större varmvattenberedare. Hur stort är ditt badkar?
NEMI varmvattenberedare har emaljerat tryckkärlsstål, vad innebär det?
Detta är varmvattenberedarens korrosionsskydd, det förhindrar att materialet i behållaren bryts ned eller rostar. Vilket korrosionsskydd som är bäst beror helt på vattnet, men emaljerat tryckkärlsstål är lämpligt för de flesta vattentyperna i Sverige. Är du osäker på ifall ditt vatten är du välkommen att kontakta oss.
Finns det platser där emaljerade varmvattenberedare inte bör installeras?
Det emaljerade tryckkärlet skyddas och förstärks av en magnesiumanod. Vid vissa vattentyper med extra låg konduktivitet (mindre än ~25 mS/s) blir anoden inaktiv och kan därmed inte skydda behållaren. I fall där det är för onormalt hög konduktivitet (mer än ~100 mS/s) kan anoden förbrukas snabbare än normalt – och utan anoden riskerar behållaren att slitas ut i förtid och kan behöva bytas ofta. Vid dessa vattentyper rekommenderar vi istället att du gör en närmare undersökning om vilken varmvattenberedare som passar ditt vatten bäst. Det gör du enkelt via Metro Therms guide ”hitta din lösning”, där du kan fylla i dina vattenvärden eller utgå ifrån din plats.
Vad kan mer vara bra att tänka på när jag väljer varmvattenberedare?
Alla varmvattenberedare ska ha en energimärkning. Samtliga NEMI varmvattenberedare har energiklass C. ”C”, tänker du? ”Det är ju inte direkt A eller A+++”. Men traditionella elvattenvärmare med elpatron eller element, hamnar inte bättre i praktiken. I så fall rekommenderas till exempel en varmvattenberedare med slinga från Metro Therm som är avsedda för extern värmekälla, till exempel i kombination med en vedpanna eller pelletspanna. Passar det din bostad bättre?
Har du ytterligare frågor kring ditt val av varmvattenberedare – eller har följdfrågor – så är du naturligtvis välkommen att kontakta oss. Kanske genom vår livechatt?